top of page

Prof. Dr. A. M. Celâl Şengör Avrupa’nın En Köklü Akademilerinden “Accademia dei Lincei” Üyeliğine Seçildi



Prof. Dr. A. M. Celâl Şengör Avrupa’nın en saygın ve köklü bilim akademileri arasında yer alan Accademia dei Lincei üyeliğine seçildi. Prof. Şengör, Türkiye’den arkeolog Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal’ın ardından İtalyan Ulusal Bilimler Akademisi üyeliğine seçilen ikinci bilim insanı oldu. 


Jeoloji disiplininde yaptığı bilimsel çalışmalarla İTÜ adını tüm dünyada başarıyla temsil eden bilim insanı Prof. Dr. Celâl Şengör’ün üye olarak seçildiği Accademia dei Lincei, 1603 yılında kurulmuş olup dünyanın en eski akademilerinden biri olarak kabul ediliyor. 

Prof. Şengör’ün Academia dei Lincei’ye üyelik kabul töreni 10 Kasım 2023 tarihinde İtalya’nın başkenti Roma’da gerçekleştirildi. Prof. Şengör, üyelik kabul törenindeki konuşmasına başlarken "O olmasaydı bugün beni burada bir üye olarak göremeyecektiniz" diyerek Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 85. yılı nedeniyle toplantıdaki bilim insanlarını saygı duruşuna davet etti. 


İTÜ Jeoloji Mühendisliği ve Avrasya Yer bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Şengör’e, akademik kariyeri boyunca, Avrupa’dan ABD’ye dünyanın önde gelen çok sayıda bilim kuruluşu ve üniversitesi tarafından bilim dünyasına yaptığı katkılar nedeniyle pek çok saygın bilim ödülü, şeref madalyası ve fahri doktora verildi. Prof. Şengör’ün üye olarak seçildiği kuruluşları ise şu şekilde sıralamak mümkün: 1990 yılında Academia Europaea'ya seçilen ilk Türk üye, aynı yıl Avusturya Jeoloji Servisi muhabir üyesi, 1991 yılında Avusturya Jeoloji Derneği şeref üyesi, 1993 yılında Türkiye Bilimler Akademisi kurucu üyesi, aynı yıl TÜBİTAK Bilim Kurulu üyesi, 1994 yılında Rusya Doğa Bilimleri Akademisi üyesi, Fransız ve Amerikan jeoloji dernekleri şeref üyesi, 2000 yılında Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilimler Akademisi yabancı üyeliğine seçilen ilk Türk, 2006 yılında üç yıllığına Paris Ulusal Doğa Tarihi Müzesi onur üyeliği, Rus Bilimler Akademisi'ne seçilen yabancı üye, 2012 yılında Leopoldina Alman Ulusal Bilimler Akademisi üyeliği, 2015 yılında Avusturya Bilimler Akademisi üyeliği, 2018 yılında Sırbistan Bilimler ve Sanatlar Akademisi yabancı üyesi.


Prof. Dr. Celâl Şengör’ün Mektubu The Guardian’da

İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Guardian, 29 Eylül 2023 tarihli sayısında Prof. Dr. Celâl Şengör’ün bilim ile toplum ilişkisi hakkında görüşlerine yer verdiği bir mektubunu yayımladı.  

Prof. Dr. Şengör’ün, ünlü teorik fizikçi Giorgio Parisi tarafından kaleme alınan ve dünyanın bilim insanlarına olan güvenini kaybettiğine dair iddialar içeren yazısına cevaben yazdığı “Sheer stupidity is a threat to our scientific progress” başlıklı mektup, Damian Pattinson ve Jack Whalen’ın aynı konuda kaleme aldıkları mektuplarla birlikte gazetenin “bilim” sayfasında yer aldı.


 

Accademia dei Lincei

Roma’da, 1603 yılında Federico Cesi tarafından kurulan Accademia dei Lincei, dünyanın en eski bilim akademisi olup, misyonu ‘Kültürün birliği ve evrenselliği çerçevesinde bilimsel bilgiyi en yüksek ifadeleriyle teşvik etmek, koordine etmek, bütünleştirmek ve yaymak amacını taşır…’ şeklinde ifade edilmektedir. Akademinin ilk üyeleri arasında Galileo Galilei de yer almaktadır. Tarihsel süreçte Albert Einstein, Max Planck, Werner Heisenberg, Enrico Fermi gibi önde gelen bilim insanları da akademiye üye olmuşlardır. 

15 görüntüleme0 yorum
bottom of page