
Teknolojinin hızlı gelişiminin bir sonucu olarak hayatımıza giren ‘yapay zekâ’, endüstriyel üretimin yanı sıra hizmet sektöründeki işletmelerde ve günlük hayat pratiğimizde her geçen gün daha fazla kullanılmaya başlandı. Üretken yapay zekâ entegrasyonuna yönelik perspektifler, artık üretim ve verimlilikle ilgili gelecek planlamasında hem şirketlerin hem bireylerin birincil önceliğini oluşturuyor.
Her gün, her an hayatımıza daha fazla entegre olan, geleceğimizi şekillendiren bir toplumsal dönüşüm aracı olarak ‘yapay zekâ’, umut verici gelişiminin yanında, pek çok kaygıyı da beraberinde getiriyor.
Dergimizin bu sayısında, gündelik yaşamımızı derinden etkilemeye başlayan, bilinen ve bilinmeyen yönleriyle tüm dünyanın gündemindeki ‘yapay zekâ’ konusuna odaklanıyoruz.
Dosyamızın içeriğine ağırlıklı olarak; İTÜ öğretim üyeleri olmak üzere, uluslararası çalışmalarıyla öne çıkan akademisyenler, iş insanları ve uzmanlar konuyu farklı bakış açılarıyla ele alarak katkıda bulundular.
Bu dosyanın editörlüğünü de, değerli katkılarıyla ‘İTÜ’nün 250 Yılı’ dosyalarımızda olduğu gibi Prof. Dr. Mehmet Karaca üstlendi. Kendisine içten teşekkürlerimizi sunarız.
‘İTÜ’de İlkler’ dizi yazımızın ikinci bölümünde yine, İTÜ’nün 250 yıllık mirasına katkı yapmış, İTÜ adını yurt dışında başarıyla temsil etmiş, bilim ve mühendislik alanında eşsiz hizmetlerde bulunmuş isimleri konuk ediyoruz.
Dergimizin 89 sayısından bu yana ele almakta olduğumuz ‘İklim ve Sürdürülebilirlik’ konulu dosyamızın 6. bölümünde sürdürülebilir yapı malzemelerine odaklanarak, bina sektörünün dönüşümünde önemli bir yere sahip düşük karbonlu alternatifleri inceliyoruz.
İTÜ’deki bilimsel ve teknolojik gelişmeleri, üniversite-sanayi işbirliği bağlamındaki çalışmaları, mezun-mensup ve öğrenci başarılarını aktardığımız İTÜ’den haberler ile İTÜ Vakfı’ndan haberler de yine bu sayımızın içeriğinde yer alıyor.
Saygılarımızla,
Doğan Hasol Y.Müh.(Mimar), Dr.h.c.Yayın Kurulu Başkanı